Orman Yangınları Sebebiyle Meydana Gelen Hasarlara İlişkin Açıklama

Ülkemizde devam etmekte olan orman yangınları sebebiyle sigortalı kıymetlerde meydana gelen hasarlara ilişkin açıklamada bulundu. TÜSED, yapılan açıklamada "Orman Bakanlığı resmi istatistiki verilerine istinaden 2020 yılı itibarı ile geriye dönük 10 yıl içerisinde 22 bin 362 adet orman yangını meydana geldiği, bu yangınlarda 61 bin 307 hektar orman alanımızın yok olduğu görülmektedir. Yangınların % 13’ üne denk gelen 2981 adedi doğal kaynaklı yangınlar olup %87’ si ise faili meçhul, ihmal, kaza ve kasıt kaynaklı yangınlardır. Yine TEMA vakfı tarafından yapılan açıklamada yangınların sebebinin %98 oranda insan kaynaklı olduğu ifade edilmektedir. Dünyada ise her yıl orman alanlarının %3 lük kısmının kaybediliyor olması da son derece üzücü bir durumdur." ifadelerine yer verdi.

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmuştur:

"Söz konusu yangınlar sebebiyle başta can kayıpları olmak üzere orman ekosistemi, bitki örtüsü ve orman canlılarının yanı sıra tarım alanları, meyve bahçeleri, seralar, büyükbaş, küçükbaş hayvan, bal, balık vb. üretim çiftlikleri, enerji santralleri, konut, iş yeri, fabrika, turizm tesisi, araç ve emtia gibi tüm sigorta konusu kıymetler de zarar görmektedir.

Başta Manavgat, Bodrum ve Marmaris ilçeleri olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan orman yangınları nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’ tan rahmet, zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; yangın söndürme çalışmalarına katılan tüm görevli ve gönüllülere minnetlerimizi sunuyoruz. Yangınlarda zarar gören orman ekosistemi, bitki örtüsü ve orman canlıları için de büyük üzüntü duymaktayız.

Halen devam etmekte olan yangınlar ile mücadeleye biraz olsun destek vermek katkı sağlayabilmek adına derneğimiz tarafından üyelerimizin katkılarıyla yangın bölgelerine önemli ölçüde kuru kimyevi tozlu ve köpüklü yangın söndürme tüpü teslim edilmiştir.

Sigorta eksperleri olarak daha önce yaşanan deprem, sel vb. doğal afetlerde olduğu gibi üzerimize düşen sorumluluğumuzun bilinci dâhilinde sektörün tüm kuruluşları ile birlikte uyum ve koordinasyon içerisinde tüm tecrübe ve kaynaklarımızı seferber ederek hasar tespit çalışmalarını hızla tamamlayıp, dosya süreçlerini hızlandırmak için gerekli gayret ve çabayı göstermekteyiz.

Yangın sebebiyle başta tarım sigortalarına konu ihbarlar olmak üzere sigortalı konut, iş yeri, fabrika, turizm tesisi, araç ve emtia ihbarları gelmekte olup hasar tespit ve tazmin sürecinin hızla işletilebilmesi, aksamaması için gerekli tedbirler alınmış, bölgede faaliyet gösteren eksperlerimiz tarafından çalışmalar hızlıca yürütülmektedir.

Anlık olarak değişmekle birlikte, konut yerleşim alanları, ticarethaneler, turizm tesisleri, sınai tesisler ve tarımsal üretim alanları için açılan toplam hasar dosyası sayısı yaklaşık 1.000 civarındadır. Yangınlara yakın bölgelerdeki yoğun yerleşim alanları ise daha çok oluşan duman ve isten etkilenmiş olup bu unsurlar için yapılmakta olan söndürme soğutma işlemleri sonrasında açılacak hasar dosyaları ile önümüzdeki günlerde hasar dosyası adetlerinde artış yaşanacağını öngörülmektedir.

Yangınlar ormanlık alanlarda meydana geldiğinden doğrudan etkilenen yerleşim alanları, köy, kasaba şeklinde olduğundan bu alanların sigortalılık oranlarının düşük olması üzücüdür. Bölgedeki turizm tesisleri ve devlet destekli tarım sigortalarında ise sigortalılık oranları yüksek görünmektedir.

Mal sigortalarının yanında sağlık sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası bulunan vatandaşlarımızın da yaralanma ve/veya vefat neticesinde sigorta şirketlerine başvurabileceklerini bu aşamada ifade etmek isteriz.

Katastrofik, yıkıcı etkisi olan orman yangınlarına karşı, sigorta poliçesinde yangın riskine ilişkin teminat bulunan konutlar, ticarethaneler, sınai tesisler, araçlar ve tarımsal üretime konu olan alanlar (ekili alanlar, seralar, meyve bahçeleri, arı kovanları vb.) büyükbaş-küçükbaş hayvan gibi mal varlıklarında oluşan maddi zararlar, hasar tespit çalışmaları sonucunda poliçe şartlarına göre tazmin edilmektedir.

Tarım sigortaları, konut ve işyeri paket poliçeleri ile aracınızın kasko sigortası yangından oluşacak zararları karşılamakta olup işyerleri, iş durması ve kâr kaybı için ayrıca sigorta yaptırmış ya da mevcut işyeri sigortasının içine bu teminatları dahil etmişse orman yangını nedeniyle faaliyetin durmasından doğan zararlar da sigorta tarafından karşılanmaktadır.

Zorunlu sigortalar içerisinde yer alan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kapsamında yapılan zorunlu deprem sigortası sadece sigortalı binanın deprem hasarlarını karşılamakta, trafik sigortası ise sigortalı aracın yangın sebebi ile göreceği hasarları karşılamamaktadır.

Yapılan resmi açıklamalara istinaden orman yangınları nedeniyle Antalya’da; Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerindeki tüm mahalleler. Mersin’de; Aydıncık ve Silifke ilçelerindeki tüm mahalleler, Osmaniye’de; merkez ve Kadirli ilçelerindeki tüm mahalleler, Muğla’da; Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerindeki tüm mahalleler, Adana’da; Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı, Kozan ilçelerindeki tüm mahallelerin doğal afet bölgesi ilan edildiği, bu bölgede yaşayan ve zarar gören vatandaşlarımızın vergi, sosyal güvenlik primleri ertelemesi ve esnaf kredilerinin geri ödemelerinin erteleneceği, konut, eşya, işyeri gibi zararlarının ise yetkili merciler tarafından belirli oranda karşılanacağı ifade edilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği

Bu sayfa en son 10.08.2021 tarihinde güncellenmiştir.